O projektu “Pričajmo o ljubavi”

Biti roditelj jedno je od velikih životnih izazova, a ujedno uz to biti i kvalitetan partner/ica čini izazov još većim. Istraživanja pokazuju kako su kod kvalitetnih i istinskih intimnih romantičnih odnosa, oženjeni pojedinci/ke (ili osobe s partnerom/icom) zdraviji, zadovoljniji, uspješniji, rjeđe traže pomoć liječnika, osjećaju veću dobrobit od neoženjenih, udovaca/ica ili razvedenih. Također, smrtnost bračnih parova je znatno manja nego kod neudanih žena i neoženjenih muškaraca. No, kod mnogih brakova, na žalost, dolazi do velikih bračnih problema koje ne znaju sami riješiti pa im se događa upravo suprotni efekt.

Temelj svake obitelji je upravo partnerski odnos. Kako će se partneri ponašati jedan prema drugome, a samim time i osjećati u tom odnosu, uvelike ovisi kakva će biti emocionalna klima cijele obitelji, i posljedično kako će se dijete osjećati u toj obitelji. Što je veći stres, nezadovoljstvo i frustracija partnerskim odnosom, veća je vjerojatnost da partneri koji su ujedno i roditelji imaju manje kapaciteta, snage za roditeljsku ulogu i teže dolaze do izražaja njihove roditeljske kompetencije. U današnjem užurbanom tempu života mnogi roditelji koji su u intimnom romantičnom odnosu trebaju dodatnu pomoć i podršku u tome kako adekvatno reagirati u nekim situacijama s partnerom/icom, kako bolje razumjeti partnera/icu, kako izraziti svoje potrebe, kako izraziti svoje emocije te kako izbjeći štetna uvjerenja o ljubavima koja bi mogla ugroziti njihov odnos a onda i cjelovitost obitelji. Kroz radionice ovog projekta roditeljima/partnerima bi se predstavile aktualne teme koje čine izazov u partnerskom i roditeljskom odnosu.

Ciljevi projekta:

  • Ukazati na specifičnosti psiholoških potreba partnera, drugog roditelja
  • Pružiti adekvatne načine iskazivanja vlastitih emocija
  • Ukazati na važnost zadovoljavanja vlastitih emocionalnih potreba
  • Ukazati na važnost samoregulacije u obiteljskom kontekstu
  • Predstaviti tehniku aktivnog slušanja u obiteljskom kontekstu
  • Prepoznati negativne posljedice nerealnih očekivanja u ljubavi
  • Pružiti vještine za zdrav razvoj partnerskog odnosa
  • Prepoznavanje nekvalitetnih načina komunikacije u obitelji
  • Prepoznati razliku i shvatiti posljedice neposvećivanja i posvećivanje pažnje partneru/ici

Stručnjaci Centra Proventus imaju iza sebe višegodišnje rad s roditeljima i djecom te je uvidom u problematiku koja je često primijećena u obiteljima odlučeno da kroz ovaj projekt ponudimo radionice na sljedeće teme:

16.09.2019. od 19.00 do 21.00 – Slušaš li me? Čuješ li me?
21.10.2019. od 19.00 do 21.00 – Koliko pažnje posvećujem partneru/ici?
18.11.2019. od 19.00 do 21.00 – Emocionalna inteligencija u odnosu

Sve radionice održat će se na adresi:

Europski dom, Jurišićeva 1, Zagreb

Prijave na: info@udrugaproventus.org

Voditelj: Dario Antić, mag.psihologije

NAPOMENA: Radionice su besplatne.